Vanliga frågor om att bära smoking

Rekrytering av chef

Ska du hyra smoking för en särskild tillställning? Om du inte är van att bära det har du sannolikt en hel del funderingar på hur plagget egentligen ska bäras. Det är överlag ett formellt plagg som de flesta inte bär särskilt ofta, så man vill gärna göra det rätt. Särskilt mån är man kanske om man ska hyra smoking. Bärs den fel kan det kännas som att man har betalat pengar i onödan för den.

Det finns en hel del regler kring plagget och hur det ska bäras. Vissa är mer uppenbara och mer kända av många, medan vissa regler endast skulle noteras av väldigt få personer. Gör man fel på en mindre sak, till exempel som att ha fel kavaj till väst eller midjeband, skulle det knappt vara märkbart. Likväl finns dock reglerna av en anledning och många anser att outfitten blir snyggare om alla regler följs till punkt och pricka.

Behöver fluga och midjeband matchas?

Nej. Många tror att fluga och midjeband behöver matchas, men så är alltså inte fallet. Det fungerar fint att ha de båda attiraljerna i olika kulörer. En vanlig missuppfattning är dock att fluga och midjeband ska matchas med kvinnans klädsel, men så är inte heller fallet. Istället gäller det att se till helheten.

Måste man ha vit skjorta?

Att ha en skjorta i någon annan färg en vit är inte helt ovanligt – men det är inte särskilt formellt. Om du är osäker och vill köra på ett säkert kort bör skjortan vara vit och knapparna svarta. Det här lämpar sig bra om det är en mer formell tillställning du ska besöka. Ska du på ett mer ledigt evenemang kan det gå att variera dessa färger något.

Är du på jakt efter skjortor i mer utsvävande färger kan du behöva besöka ett par olika skräddare. Bor du i till exempel Stockholm kan det vara värt besväret att ringa runt till många olika skräddare, kanske till och med i både södra och norra delarna av Stockholm, för att titta på urvalet. Tänk dock på att du inte vill ha alltför lång resväg dit när plagget ska hämtas upp och lämnas tillbaka.

Kan man hyra smoking?

Som nämnt i inledningen är det inte helt ovanligt att man hyr sin smoking för ett speciellt tillfälle. Det är många som inte har en snygg smoking i garderoben – med tillhörande lackskor – redo att användas. Eller så har man kanske en, men som är köpt för längesen och som inte passar ens aktuella kroppsform.

Att hyra smoking innebär ofta inga större praktiska problem. Lättast är det kanske om du bor i en större stad, till exempel Stockholm, där många skräddare finns att välja emellan. Bor du inte i Stockholm bör det dock inte heller vara några problem, bara att urvalet möjligen blir lite mindre.

Vanliga frågor om att bära smoking