Rekrytera chefer eller medarbetare med hjälp av headhunting

Det finns idag flera företag som erbjuder att genomföra headhunting åt sina kunder. Headhunting som rekryteringsmetod kommer med flera fördelar, men det är givetvis heller inte gratis att låta få utfört. Den exakta processen skiljer sig givetvis åt mellan olika företag, men ser i grunden likadan ut. Det handlar helt enkelt om att hitta en kompetent medarbetare från ett annat företag, med alla fördelar det kommer med.

Hur funkar det?

Om du anlitar en firma för din headhunting kan processen, enkelt beskrivet, sägas gå till ungefär såhär:

  1. Initial kontakt. Företaget tar kontakt med den som är intressant för tjänsten. Den initiala kontakten syftar till att säkerställa att ett intresse för den tjänst du erbjuder finns. Ifall det här intresset finns informerar företaget den du vill rekrytera om tjänsten. Han eller hon får även information om ditt företag och hur ni arbetar.
  2. Få besked. Ofta ringer firman upp kandidaten ytterligare en gång för att få ett slutgiltigt besked. Ifall kandidaten vill gå vidare får du en presentation och ett CV skickat till dig.
  3. Du tar över. Du som vill rekrytera tar sedan över. Det här kan givetvis skilja sig åt, beroende på vilket företag man använder sig av. Vissa firmor kan erbjuda sig att gå längre i processen och göra klart hela rekryteringen. Ofta är det dock här som du tar över. Skickat till dig får du en medarbetare med rätt kompetens som har bevisat sina förmågor i ett annat företag. Sysslar ditt företag med till exempel PR i Stockholm, får du sannolikt en medarbetare från ett företag som sysslar med PR i Stockholm.

För- och nackdelar

Det finns flera för- och nackdelar med att använda sig av headhunting. Det går givetvis att göra på egen hand och behöver inte göras genom att använda sig av ett externt företag. Ofta finns kompetensen och resurserna redan inom de större företagen att bedriva headhunting.

Ska man göra det själv är en nackdel att det tar tid – men det tar å andra sidan all form av rekrytering. Det beror också på vilken position det är man vill fylla. Behöver man tio till tjugo personer för ett enklare jobb är headhunting knappast värt besväret. Handlar det däremot om en position med mycket ansvar och där spetskompetens krävs, kan headhunting vara det lättaste sättet att hitta någon som kan ta jobbet.

Bor du i en större stad som till exempel Stockholm har du givetvis fler tänkbara kandidater att välja mellan. Med det sagt kan headhunting bedrivas i nästan alla städer och inte bara i storstäder som Stockholm eller Göteborg. Det krävs ett annat företag och att kandidaten inte hindras av avståndet för att komma till ditt företag.  

Om du vill kontakta en Headhuntingfirma kan du klicka här.

Rekrytera chefer eller medarbetare med hjälp av headhunting