Metoo slog ner som en bomb i vårt samhälle. Överallt i världen klev kvinnor fram och vågade vittna om trakasserier och rena övergrepp som de utsatts för genom åren. Detta visade att egentligen alla branscher har problem – men att vissa har större sådana än andra. Restaurangbranschen är definitivt en av de senare.
Kvinnor i restaurangbranschen mobiliserade sig under hashtaggen – Vi kokar över – och under denna samlades närmare tvåtusen personer. Detta visade att branschen länge haft problem och att kvinnor ofta blir utsatta för sexuella övergrepp och sexuella trakasserier i inom yrket som exempelvis kock eller som servitörer.
Många vittnar om sexuella övergrepp inom restaurangbranschen
Det som är talande för just restaurangbranschen är att övergreppen följer samma mönster som de flesta andra fall som uppmärksammats inom ramarna av Metoo. En man i maktposition använder sin makt för att få exempelvis sexuella tjänster utförda – och kvinnan som blir utsatt vågar inte säga någonting av rädsla för repressalier där uppsägning kan nämnas som exempel.
Skillnaden inom restaurangbranschen är att kvinnor börjar arbeta redan i en väldigt ung ålder och att det samtidigt också finns en så pass rotad tystnadskultur. Alla vet vad som sker inne i torr-skafferiet – men ingen vill vare sig ingripa eller påtala detta. Det kan ske en regelrätt våldtäkt, men ingen skulle ändå ta den drabbade kvinnans parti.
I många fall så ses dessa övergrepp och sexuella trakasserierna som en del av utbildningen – som någonting man måste genomlida och borsta av sig. Att det dessutom i många fall handlar om gärningsmän som är välkända och som byggt upp fina rykten i övrigt – som ett arbete på en finare restaurang kan göra – innebär att det blir ännu svårare att anmäla. Män med makt och män med oantastliga profiler utåt och rent medialt som tar sig friheter. Skivan är repigt, inte sant?
Hur kan detta förändras?
I köket och inom restaurangyrken så finns en påtaglig stress och ett högt tempo. Det har rotat sig en kultur där man kan vara direkt elak utan att några konsekvenser kommer: man ska skälla, skrika och bete sig illa mot de med lägre rang än vad man själv har. Det är en del av arbetet och om det inte passar så kan man söka sig vidare. Den kulturen är toxisk och den måste brytas. Att man dessutom arbetar obekväma timmar och där det finns en närhet till alkohol och andra droger gör att många problem kan förstärkas.
Restaurangbranschen har problem och den som tror att dessa problem är borta i och med Metoo kan tänka om. Senast illustrerad av det stora avslöjandet av tidningen ETC gällande stjärnkrögaren och hovtraktören som visade sig – i flera år – utnyttjat unga tjejer i sin yrkesroll. Kan man bryta dessa negativa cirklar och skapa positiva arbetsplatser, fria från sexuella övergrepp och trakasserier? Det återstår att se, men klart står att branschen har väldigt mycket att göra i det preventiva arbetet. Vem vill låta sin dotter ta jobb som servitris idag?