Sista urvalet – så väljer du rätt kandidat

Kandidat skakar hand vid jobbintervju
Din rekryteringsfirma har tagit fram ett antal lämpliga kandidater för din position. Intervjuerna är genomförda och nu kvarstår bara att göra det sista urvalet. Vem ska få positionen?

Även här kan det vara smart att du förbereder dig. Genom att rangordna den kompetens och de kvalitéer du förväntar dig av din nya medarbetare blir det lättare att välja. Om en person till exempel har allt som krävs i form av teknisk kompetens men har något lägre personlig kompetens än en annan kandidat måste du i förväg ha bestämt dig för vad som är viktigast.

Utgå från din kravspecifikation och rangordna de olika kriterier du har satt upp. Det kommer att göra det lättare att sålla.

Låt ditt rekryteringsföretag hjälpa dig att välja kandidat

Ditt rekryteringsföretag kan hjälpa dig även i detta steg. De kan ge dig råd kring vad som kommer att vara viktigast baserat på den typ av position det handlar om. De ger dig även feedback gällande vilken kandidat de anser verkar vara mest genuin i sina påståenden, till exempel baserat på personlighetstester som genomförs som en del av rekryteringen.

Gå inte bara på magkänslan

Självklart måste du använda lite magkänsla för att hitta en person som du känner kommer passa in i atmosfären på ditt företag. Det måste vara en person som du känner att du trivs och kan kommunicera med för att det ska fungera. Men det är minst lika viktigt att kolla upp referenser och kvalifikationer.

Det har många gånger visat sig att även personer som ansöker för höga poster inte alltid kan backa upp det som de påstår i sin CV. Lite väl ”pimpade” formuleringar må vara en sak, men när en person inte har avslutat en utbildning som han eller hon påstår bör du definitivt dra öronen åt dig och välja en annan kandidat.

En bra rekryteringsfirma brukar sköta detta steg åt dig, men var tydlig med att det är viktigt för dig.

Vad är nästa steg?

När du har hittat din kandidat bör du så snart som möjligt kontakta henne eller honom för att informera om att personen har fått tjänsten. Boka ett möte så snart som möjligt för att skriva på kontraktet. Bra kandidater brukar vara eftertraktade och det är surt att missa den person du gärna vill ha i din firma för att du agerat för långsamt.

Lycka till med rekryteringen!

Sista urvalet – så väljer du rätt kandidat