Stockholm i vårt hjärta

I huvudstaden kan man flanera bland gator och gränder. Det är inga stora avstånd mellan sevärdheterna. Stockholm passar för både hemmasemester och långväga gäster. Alla kan hitta något!

Det finns med all sannolikhet ett eller flera smultronställen att upptäcka i Stockholm oavsett vem man är. Det spelar ingen roll om man är en inbiten söderkis eller en göteborgare som tycker staden är Sveriges baksida; det finns verkligen något för alla. Stockholm har det mesta för de flesta, från mysiga vintageaffärer till häftiga museum. Att ta sig runt i Stockholm med lokaltrafikens bussar eller tunnelbana är lätt om man vill se sig runt lite mer. Det finns även båtturer runt exempelvis Djurgården där man får se det vackra Stockholm från vattnet. Kanske passar det också att besöka det Kungliga slottet och titta på bland annat landets riksregalier? Även riksdagshuset där landets viktigaste beslut tas är värt ett besök.

Gamla Stan – en del av Sveriges historia

Redan år 1252 grundades Stockholm av Birger Jarl. När man vandrar omkring i det gamla Stockholm får man verkligen perspektiv över gångna tider. Man känner av historiens vingslag mellan gränder och gator, och byggnaderna får liv när man funderar över de människor som en gång bott och arbetat där. Att gå i de trånga gränderna i Gamla Stan är fascinerade. Plötsligt kanske man är på Köpmangatan som är Stockholms äldsta belagda gatunamn från 1323. Eller så vandrar man förbi Stockholms kortaste gata, Klockgjutargränd, som bara är 15 meter lång! Har man inte klaustrofobi så är Mårten Trotzigs gränd också värd att ta en sväng om; det är nämligen Stockholms smalaste gränd, endast 90 cm bred!

Låt även gommen njuta

Det finns gott om mysiga restauranger att välja bland i Gamla Stan om man skulle bli hungrig. Att fundera ut vad man är sugen på när nog det jobbigaste, men när man väl bestämt sig så finns det garanterat en restaurang i Gamla Stan som passar! Kanske är man sugen på en härlig hamburgare gjord på högrevsfärs med goda tillbehör? Eller skulle kanske en superb vegetarisk pastarätt vara gott efter promenaden? Att slinka in på ett mysigt matställe och sätta sig en stund är som balsam för vandringströtta fötter. Passa även på att fylla upp med lite efterrättsenergi innan det är dags att fortsätta upptäcka staden. När den goda maten är uppäten, energin påfylld och notan är betald är det bara att knata vidare och njuta av vårt vackra Stockholm.

Stockholm i vårt hjärta