Bra bild, ljud och ljus räddar konferensen

Mixerbord vid konferens
Hela koncernen ska ha konferens, med möten, teambuildingaktiviteter, middag och fest med dans.

Programmet är spikat, gästlistan är klar, föreläsarna är bokade, maten och servisen är ordnad, konferens- och festlokal är bokad. Allt är upplagt för en lyckad dag med arbetskompisarna.

Då kliver Bengt från ekonomiavdelningen upp på scenen för att hålla tal och leda karaoken och plötsligt förvandlas det hela till en fars. Ingen hör vad Bengt säger och när han börjar pilla med mikrofonen ekar ett skärande rundgångstjut över lokalen så att Maggan från personalavdelningen får fel på hörapparaten och tvingas gå hem.

När karaoken ska igång så funkar förstås inte storbildsskärmen från 1997 som kommunen lånat ut till firman. Bengt och två lätt påstrukna killar från supportavdelningen står i en halvtimme och meckar med sladdar och uttag för ljud och bild. Otåligheten växer i bänkraderna i den dåligt upplysta Folkets Hus-aulan. När 45 minuter har gått så har alla tröttnat och går till baren med sina avdragsgilla öl- och vinkuponger.

Roddare riggar ljus till konferens
När ljud och bild efter en lååång stund fungerar är alkoholhalten låg och graden av uppmärksamhet ännu lägre. Större delen av arbetsstyrkan står i baren och hänger och resten pratar sönder den stackars trubadurens försök till ”Proud Mary” på scenen. Eller i all fall det lilla som hörs sedan en av högtalarna slutat fungera.

Vanligt med teknikstrul under konferenser

Ett överdrivet scenario? Kanske, men de flesta med erfarenhet från konferenser och andra evenemang känner nog igen åtminstone några av dessa missöden.

Detta konferenskvällarnas mardrömsscenario är i alla fall en påminnelse om hur viktigt det är med tekniken på en konferens. En bra ljudanläggning som man kan lita på är A och O om man ska underhålla från en scen för ett lite större sällskap.

Storbildsskärmar vid konferenser
Ett användbart råd är att anlita ett företag som verkligen kan det här med ljudanläggningar. Då kan man minska risken att något går fel, om du anlitar en välrenommerad ljud- och ljusfirma så kan du luta dig tillbaka. Låt firman ta hand om elarbetet, logistiken, ljud och ljus och alla de där tekniska sakerna som du inte behärskar. En stor trygghet, och det enda du själv behöver tänka på är att boka underhållningen eller kanske välja musiken.

Satsa på en kunnig yrkesman

Samma sak gäller om du tänker använda storbildsskärm eller eventskärm. Oavsett om du vill köra karaoken via skärmen, visa filmen där vd:n som inte kunde komma hälsar till personalen eller använda skärmen för att publiken ska kunna se vad som händer där uppe på scenen, så rekommenderar vi att du anlitar en firma som kan det här med storbildsskärmar. Dagens stora skärmar bygger på modern LED-teknik som genererar bra bildkvalitet och fångar publikens uppmärksamhet. Att installera en LED-storbildsskärm är dock ingen lätt sak, så att anlita yrkeskunnigt folk är att rekommendera. För du vill väl slippa gå på mardrömskonferensen som vi beskrev ovan?

Bra bild, ljud och ljus räddar konferensen
Märkt på: