Skapa härliga rum med undertak

the-blue-room-117530_1280

Glöm ekande ljud, trista stålrör och fula bjälkar. Med hjälp av funktionella och snygga undertak kan du få till stora förändringar i ett rum på kort tid. Förenklat kan man säga att ett undertak snabbt gör att ett rum känns varmare.

Till skillnad från innertaket, alltså baksidan av själva yttertaket, är undertak ytterligare ett lager av tak som du kan välja att forma som du vill ha det. Innertak som sitter närmast yttertaket behöver vara bärkraftigt och i första hand funktionellt för att stödja hela husets konstruktion.

På arbetsplatser och i industrilokaler är innertaken sällan en rolig syn. Luta dig bakåt och titta upp så ser du troligen balkar av metall, stålkonstruktioner och en hel del sladdar. Också på vanliga kontor är det vanligt att el och ventilation i taket drar ner den estetiska känslan. Arbetslokaler har helt enkelt inte särskilt vackra rum som är trevliga att vistas i.

Skapa rumskänsla

Ett undertak som fästs nedanför innertaket, alltså närmast rummet och människorna i rummet, har helt andra möjligheter att tilltala ögat. Det är till och med själva undertakets uppgift. Att dölja ett fult innertak ovanför/bakom.

Genom att till exempel fästa ett vackert designat undertak med lite distans under innertaket kan man få till en svävande luftig känsla i rummet. I dag finns en uppsjö av olika mönster att välja bland.

Du tänker kanske i första hand på ett rutigt undertak i metallskenor med isolerande plattor täckta av väv däremellan? Det är ett mycket vanligt undertak på kontor, en riktig klassiker som trollar bort ventilationstrummor och elkablar på ett effektivt sätt. I dag finns dock långt många fler modeller att välja bland. Du kanske arbetar i en butik som skulle tjäna på att ha stormönstrade blommor i taket? Inga problem. Du kanske har en lokal med neutrala väggar och saknar en färgklick i taket? Inte problem det heller. Du kanske helt enkelt vill få in mer stil eller humor i ett rum? Allt går att ordna!

Undertak för både öga och öra

Det fiffiga med undertak är att de både smickrar ögat och är skonsamma för örat. Redan de tidiga modellerna av undertak bar ljudisolerande material för att få bort eko, hårda ljudstötar och skarpa skärande ljud i till exempel restaurangmiljöer.

Sedan barndomen för undertak har materialen utvecklats. I dag finns många varianter av ljudisolering av välja bland, allt beroende på vilken lösning som passar bäst i just den lokal du vill förändra. Det gäller vare sig du har en stor affärsmässig lokal – eller för privat bruk. Undertak är något vi i första hand förknippar med lokaler för handel eller tillverkning och stora lokaler som sjukhus. Undertaken gör ett bra jobb där, men tillför också viktiga förändringar i det vanliga hemmet. Människor som är noga med ljudet vet skillnaden. Du som till exempel funderar på att skaffa en hemmabio kommer att ha stor nytta av ett dämpande undertak som ger en större filmupplevelse då ljudet från filmen inte studsar ut mot ett hårt innertak.

Läs mer om undertak här:  http://www.undertak.biz/

 

 

Skapa härliga rum med undertak