Tårta till företagsfesten

Sachertårta på tallrik
Tårta till företagsfesten? Så hittar du en som så många som möjligt gillar.

När det vankas tårta på företagsfesten, när någon på jobbet fyller år eller när ni har avslutat ett framgångsrikt projekt finns det ett antal faktorer som kan vara bra att ta med i beräkningen för att hitta en tårta som så många som möjligt kan äta.

Hur många är ni?

Innan du väljer sort måste du fråga dig hur många ni är som faktiskt ska äta tårta. Det är lätt att göra misstaget att köpa en alldeles för stor tårta, bara för att man tycker att en mindre ser för liten ut. Se till att först ha koll på hur många faktiskt kommer till ett visst möte, en konferens eller ett kundmöte där ni vill bjuda på tårta.

Tårtor säljs oftast i standardmått baserade på ett visst antal bitar. Ange antalet bitar du behöver när du gör din beställning så rekommenderar konditoriet den bästa storleken. Handlar det om grupper som överstiger 20 personer brukar man få beställa minst två tårtor. Det ser troligtvis trevligare ut att beställa två mindre tårtor än en jättestor. Dessutom har du då möjlighet att välja två olika sorters tårtor, vilket gör chansen större att alla hittar en bit som det tycker om.

Be gärna att få tårtan skuren i färdiga bitar så går det snabbare att servera och du minskar risken för att någon som är mer glupsk tar för mycket så att det inte räcker till alla.

Princesstårta med utskuren bit

Allergier

Det är allt fler i vårt moderna samhälle som lider av någon form av allergi eller intolerans. Glutenintolerans, laktosintolerans, nötallergi, allergi mot mjölkprotein, allergi mot vissa frukter – listan kan göras lång. Det kan vara knepigt att hitta en tårta som alla kan äta. Om du är osäker kan du börja med att utesluta nötter och färska kärnfrukter (äpple, päron, persika osv) då många som är pollenallergiker även reagerar på dessa. Det brukar vara lätt att hitta goda tårtor utan dessa.

Det bästa du kan göra är att fråga i förväg hur det ser ut med allergier. Om ingen i gruppen anger att de har någon allergi kan du självklart gå på känn och välja till exempel en chokladtårta med nötter och en tårta med frukt – då har man redan med två tårtor stor variation.

Om det bara är någon enstaka person som lider av en allergi kan du köpa specialbakverk till dessa personer, till exempel bakelser som inte innehåller de allergener som de reagerar på. Särskilt gällande laktosintolerans och glutenintolerans kan det annars bli svårt. Många tårtor innehåller grädde och de flesta är bakade på vanligt mjöl, så är det bara någon enstaka person som är känslig för dessa ämnen är det bättre att de får ett eget bakverk. Samma sak gäller veganer. Det kan vara svårt att hitta en tårta utan ägg, grädde och gelatin, så välj ett specialbakverk till de personerna också.

Jordgubbstårta med grädde

Välj ”enkla” smaker

Även om du själv älskar romrussin, exotiska fruktblandningar eller mandellikör är det inte säkert att de andra som ska äta tårtan gör det. Det är bättre att gå på säkra kort såsom en jordgubbstårta, princesstårta, chokladtårta eller kanske en fräsch yoghurttårta med bär. Och som tidigare sagt, välj gärna två eller tre små tårtor istället för en stor. Då brukar det vara lättare att hitta rätt.

Beställ tårtan i tid

Det är viktigt att beställa tårta i god tid i förväg om ni vill ha bakverk från ett riktigt bra konditori, särskilt om ni behöver större mängder. En tårta eller två har de säkert på lager, men om ni är 200 stycken som ska ha tårta till en fest är det väldigt viktigt att vara ute i god tid i förväg. Minst en vecka i förväg bör du beställa, men helst så tidigt som möjligt. Det är inte kul att behöva svänga ner till mataffären och handla en fabrikstårta i sista minuten istället för en fin tårta bakad med för hand med kärlek!

Tårta till företagsfesten
Märkt på: